Zihin İkizi Kavramı Üzerine

18 Mayıs 2018 Cuma 1589 0 yorum

Son dönemlerde konferans, seminer ve söyleşilerimizde sıkça referans gösterdiğimiz konuyla ilgili bir paylaşıma rastladım ve sizlerle paylaşmak istedim sevgili dostlar. 

'Zihin ikizleri' kavramından bahsediyoruz şu günlerde. Kısaca ne demek istediğimizi özetlemişler:

Kiminle vakit geçirirsek beynimiz onunkine benziyor.

Kiminle vakit geçirdiğinizi akıllıca seçin.

İnsan beyinlerinin birbirleriyle iletişimde olabileceği iddia edildi. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde beynin elektrik sinyallerinin senkronizasyonu konusunda araştırmalar yapan sinir-bilimci Prof. Dr. Moran Cerf’e göre bu mümkün olabilir.

Cerf, insanlar birlikte zaman geçirmeye başladıklarında, beyin dalgalarının benzer görünmeye başladığını ileri sürüyor. Hatta bazı vakalarda bu ölçümler birebir aynı olabiliyor.

Moran Cerf, “Biriyle birlikte vakit geçirdiğinizde, her iki beyinde de uyum oluşuyor” diyor. 

Cerf’in çalışmalarından birinde, bazı film özetlerini izleyen insanların beyinleri aynı faaliyet kalıplarını göstererek, bir tür elektrik senkronizasyonu ortaya çıkardı. Bu da bilgisayar ekranında gözlendi.

Ortak dil ve duygu gelişiyor: 

Sadece iki hafta sonra, aynı filmi izleyen, aynı kitapları okuyan, aynı tecrübeyi paylaşan ve sadece birbiriyle konuşan iki kişi; dil, duygu ve bakış açısında ortak kalıplar geliştiriyorlar” diyen Cerf’e göre konunun duygusal ilişkilerle de bağlantısı var.

Prof. Cerf, hayatta alınabilecek en doğru karar, kiminle vakit geçirdiğinizi akıllıca seçmek olduğunu da ilave ediyor.

 

Sevgi ve saygıyla, Kaplan


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın