Yüz Okuma ve Karakter Analizi Nedir?

27 Haziran 2017 Salı 4629 0 yorum

Çin Savaş Sanatları ve Evrenbilimi müfredatında 5 temel alan dikkat çeker.  
 
 
Geleneksel ekollere bağlı olup, usta (birden fazla ustanın) yanında eğitim alan her Kung-Fu öğrencisi, ustalık yetkisi alana dek takip etmek zorunda oldukları uzun süreli temel eğitim dönemlerine ait 5 temel alandan birisi olan 'Yüz Okuma, Davranış ve Karakter Analizi' eğitimi de alır.
 
(Kendi ustamın çalışmanın başlaması için ön şartları - modern dünya kriterlerine göre - 18 yaş, temel Qigong ve Çin tıbbı bilgisi ve farkındalıklı yaşam niyeti olarak belirlenmişti.)
 
Buradan da anlaşıldığı üzere savaş sanatında ustalık yetkisine giden süreç (birkaç yıl, birkaç madalya, sertifika, diploma vs’den ibaret değil; aksine) oldukça uzun, zahmetli ve fevkalade besleyici ve keyiflidir.
 
Müfredatın 'Yüz Okuma, Davranış ve Karakter Analizi' kısmında sadece yüze ait detaylar incelenmez.
 
Ona ek olarak 'beden tipi, organların orantısal dağılımı ve göze çarpan detayları, ses tonu, sözcük tercihleri ve bunlara eşlik eden ses tonu değişimleri ve davranış kalıpları' da dikkatle analiz edilir. 
 
Bu özelliğiyle, benzer bilgilerin nesilden nesile aktarıldığı Mezopotamya, Kadim Mısır ve Afrika uygarlıklarının çalışma prensip ve gözlem-analiz teknikleriyle fevkalade benzerlik göstermektedir.
 
Bu çalışmalar neleri temel alır ve isabet yüzdesi oldukça yüksek olan analizlerini neye dayandırırlar?
 
Her geleneksel Kung-Fu öğrencisi uzun soluklu eğitim müfredatlarında temel Çin tıbbı kavram ve prensiplerini detaylarıyla incelemek ve yaşantısına aktarmakla yükümlüdür.
 
Çin tıbbı kavram ve prensiplerini derinlemesine inceleyen her birey, özellikle 5 Element ve Yinyang prensiplerini, bunların iç organlar ve bütüncül sağlık çerçevesinde hangi işlev(ler)e ve/ya öneme sahip olduğunu çalışır.
 
Bu çalışmalar sırasında organ (veya organ eşlerinin) duygusal karşılıklarını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini de inceleyerek, o doğrultuda öncelikle kendilerinin sonra da eğitmekle yükümlü oldukları aile fertlerinin ve öğrencilerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olur.
 
Her bir duygunun hangi organı (veya organ eşini) olumsuz etkilediğini, her bir organdaki fiziksel bir rahatsızlığın (uyumsuzluğun) da belli bir duyguyu tetiklediğini bilerek gözlem yapma becerisini kazanan Kung-Fu öğrencileri, yüzdeki kırışıklıkların, izlerin, ben veya yaraların, organların dönem dönem değişen boyutları ve şekllerinin, cilt renginin, yağlı ya da kuru oluşunun, parlaklığının veya cansız görüntüsünün hangi organ ya da organ eşiyle - dolayısıyla da hangi tekrar eden duygu düşünce ya da davranış kalıbıyla - bağlantılı olduğunu bilerek, kiminle nasıl bir iletişim içinde olması gerektiğini tespit eder ve bu sayede koruyucu hekimlik tedbirleriyle hem sağlığını hem de ilişkilerini olası risklere karşı korur.
 
Bu nedenle 'Yüz Okuma, Davranış ve Karakter Analizi' diye bahsettiğimiz kadim bilgi, mekanik 'kaş-göz-burun vs' şekillerine göre 'falan kişi filan özelliğe sahiptir' iddialarından ya da falcılık görünümlü temelsiz iddialardan çok daha ötede bir ilimdir.
 
Parçaların (yani en az bahsi geçen 4 verinin) seri ve sağlıklı (yani ön yargısız ve birlerinin yönlendirmesinden ya da sağlıksız bir zihnin gürültülerinden bağımsız) bir şekilde bir araya toplanırken, duygu dönüşüm becerileri ve üst düzey farkındalık içeren tutum ve davranışlarla birleştirilmesi ve o doğrultuda analizler yaparken nezaket çerçevesine sadık kalınması esastır.
 
Bu nedenle sevgili dostlar, bu muhteşem sanatı batı düşüncesine ait bir iki 'fizyonomi' kitabı ve/ya internet yazılarına indirgemek büyük hata, hata olduğu kadar da saygısızlık olacaktır.
 
Yüz okuma mı yapacaksınız?
 
Öyleyse kademeli şekilde bu sanatın prensip ve yöntemlerini çalışacak, binlerce - belki zaman içinde onbinlerce - gözlem, veri toplama ve analiz çalışması yaparken, kendi farkındalığınıza fevkalade önem vererek temiz bir yaşam süreceksiniz.
 
Ardından görecek ve anlayacaksınız ki bütün bunlar sadece başlangıcı oluşturacak.
 
2018'de 30 yılımı tamamladığım bu kadim çalışmada geçen şahsi deneyimlerime bakarak şunu söyleyebilirim ki 'kişi öncelikle kendisini tanıma niyetine sahip olmadan, farkındalıklı ve erdemli bir ömür sürmeden, yani yaşamının çoğunu 'nian' çerçevesinde (yani zihni ve kalbinin şu anda burada, bedeninde yani evinde olduğu süreler) geçirmeden bu tür bir sanatı öğrenebilmesi veya edineceği bilgi ve becerinin sorumluluğu taşıyabilmesi mümkün değildir'.
 
Öyleyse bu çalışmaları yapmaya gönüllülük demek, aynı zamanda 'hakiki anlamda farkındalıklı yaşam niyeti ve kararlılığı' demek de oluyor. 
 
Şimdiden hayırlı olsun.
SoruYüz Okuma İlmi Ne İşe Yarar?
Bu ilmi çalışanların elde edecekleri faydalardan sadece birkaçı şöyle sıralanabilir: 
  1. Öncelikle kendimizi tanıma. Kişisel farkındalık
  2. Sağlık açısından riskleri tespit edip önlemler alma. Önleyici tıp.
  3. Doğru kişileri doğru yerlerde istihdam etme. İnsan kıymetleri/kaynakları.
  4. Suça meyilli ya da zaafları olan kişilerin tespit edilerek daha sağlıklı bir çevre edinme, doğru insanlarla iş yapma, sosyal beraberlikler kurma. Güvenlik ve sağlıklı sosyal dünya


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın