Kadınlar mı Erkekler Mi? Hangisi Bu Konuda Daha İyi?

26 Ocak 2024 Cuma 124 0 yorum

İnsanları okumakta kadınlar mı yoksa erkekler mi daha iyi? 
 
Buna uzun zamandır 'kadın sezgisi' deniyordu, ancak artık bilim, kadınların insanların düşüncelerini ve duygularını sadece gözlerine bakarak okuma konusunda erkeklerden çok daha iyi olduğunu kanıtladı. (Tabi bu her kadın için geçerli değil maalesef. Çevresel faktörler ve sosyal çevre etkisiyle doğuştan elde edilen bu beceri zamanla körelebiliyor.)
 
İnsan tanıma süreçlerinde kullandığımız beceriler ve yöntemler açısından beynimizdeki ak cevher (beyaz madde) hacmi çok önemli.
 
Ak cevher, farklı beyin bölgelerini birbirine bağlayan aksonlardan oluşuyor ve toplam insan beyni hacminin yaklaşık yarısını temsil ediyorlar.
 
Aksonlar miyelinli veya miyelinsiz olabilirler. (Ak cevhere karakteristik rengini veren, miyelinin esas olarak lipitlerden oluşan kimyasal bileşimidir.)
 
Miyelinli nöronların miyelinsiz nöronlara göre avantajı nedir?
 
Miyelin, aynı çaptaki miyelinsiz liflerle karşılaştırıldığında sinir uyarılarının iletimini 10 kat hızlandırır. (Ani yırtıcı saldırılardan kaçma yeteneğini destekleyecek şekilde uyaranlara tepki süresini azaltır.)
 
Beynimizdeki iki yarım küre, beynin her iki tarafının iletişim kurabilmesini ve birbirine sinyal gönderebilmesini sağlayan, korpus kallozum adı verilen kalın bir sinir lifi demeti ile birbirine bağlıdır.
 
 
Bu anlamda korpus kallozum, sol ve sağ serebral hemisferleri birbirine bağlayan ak cevher yollarından oluşan beynin birincil bağlantısal dokusudur.
 
Kadınlar erkeklerinkiyle karşılaştırıldığında onlarda çok daha yoğun hacimli korpus kallozum dokusuyla doğarlar ve bu kadınların anlam ve kavramları erkeklerden çok daha hızlı yorumlamalarına olanak tanır. Bu bilgi ışığında kadınların insan duygu, düşünce ve davranışları anlama becerisi çoğu erkeğinin göre daha güçlüdür.
 
Erkekler İçin İyi Haber
 
Benzer fizyolojik özelliklere sahip erkeklerde de bu becerinin öne çıktığı bilinen başka bir gerçek.
 
 
Bunun için bol kurgu okumak, sanat ve estetikle ilgilenmek, sağlıklı ortamlarda ve yeterince uyumak, ana dile ek diller öğrenmek, müzik aletleri çalmak, iyi dostlarla olumlu - verimli sohbetlere dahil olmak, sigara ve geç saatlere kadar uyanık kalmak gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi yollar oldukça yüksek etkiye sahip olarak tavsiye ediliyor. 
 
Sevgi ve saygılarımla, Murat Kaplan


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın