Çoğu Suçlunun Beyin Yapısı Farklı

26 Ocak 2024 Cuma 93 0 yorum

Araştırmacılar MRI (manyetikrezonans görüntüleme) yöntemi ile İngiltere’de hüküm giymiş ve anti-sosyal kişilik bozukluğu teşhisi konulmuş 44 erkek mahkumu inceledi.   
 
Mahkumların işlediği suçlar arasında cinayet, tecavüz, cinayete teşebbüs ve fiziksel siddet bulunuyor. İncelenen 44 erkeğin 17’sine anti-sosyal kişilik bozukluğunun yanı sıra ‘psikopati’ teşhisi de konulurken, 27’ sinin yalnızca anti-sosyal kişilik bozukluğu bulunuyordu.
 
Araştırmacılar ayrıca sağlıklı ve suçlu olmayan 22 erkeğin de beyinlerini inceledi. Sonuçlar psikopat teşhisi konulmuş suçlularn beyinlerindeki anterior rostral alın korteksi ve temporal kutup bölgelerindeki gri alanların, diğerlerine göre önemli derecede az olduğunu ortaya koydu.
 
Beynin diğer insanların duygularını ve eğilimlerini anlarken kullanılan bu bölümleri, kişi ahlaki davranışlar hakkında düşündüğü zaman aktive oluyor.
 
Bu bölgelerde hasar meydana gelmiş olması, empati kuramama, korkuya ve strese karşı zayıf tepki verme ve utanma veya suçluluk gibi bilinçli duyguların eksikliği ile ilişkilendiriliyor.
 
Hazırlayan: Barış Akar - Sinirbilim Topluluğu
 
Kaynak: Sarah Greogoy, The Antisocial Brain: Psychopathy Matters A Structural MRI Investigation of Antisocial Male Violent Offenders, May 2012, Archives of General Psychiatry 69(9), DOl:10.1001/

 


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın