Bütüncül Sağlık Pekala Mümkün

8 Kasım 2018 Perşembe 1634 0 yorum

Sağlıklı bir hayat için birkaç faydalı ve etkili öneri: 

  • Sabah erken kalkmak ve kas, tendon çalıştıracak basit ve etkili egzersizlerle güne başlamak. (Omurgayı esnek ve güçlü kılacak türden egzersizler.)
  • Farkındalıklı beslenmek. (Az yemek; şeker, tuz ve undan uzak durmak; akşam 18’den sonra yemeyi kesmek; daha çok meyve ve sebze yemek; her türden gazlı ve asitli içeceğim hayatımızdan çıkartmak; birlikte yemediklerinde rahatsızlıklara neden olacağı araştırılmış bazı besinleri ayrı zamanlarda ve ayrı ayrı yemek; yemek yerken olumlu düşüncelere sahip olmak/olumsuzları gülümseyerek yolcu etmek)
  • İhtiyaç düzeyinde su içmek. (Kişinin kilosuna ve fiziksel çalışma oranına göre içmesi gereken günlük su miktarına dair internet üzerinden güvenilir bazı sayfalardan bu oranı öğrenip su içmek; kahve, çay, meyve suyu vs su içtiğimiz anlamına gelmiyor, bunu hatırımızda tutalım)
  • Olumlu sözcük, cümle yapıları ve iyi davranışlar seçerek ‘sürdürülebilir farkındalıklı yaşama niyet etmek ve bu niyete sadık yaşamak’. (Gün içerisinde zihnimizden geçen, ağzımızdan ya da kalemimizden/klavyemizden çıkan her sözcüğü, cümle yapısını ve ses tonumuzla vurgularımızı belli bir şuur düzeyinde seçmek; bu beceriye sahip olmak ve onu geliştirip tüm yaşamımıza yaymak için diğer her önemli konuda gösterdiğimiz ihtimamı, ciddiyeti, kararlılığı ve sürdürülebilirliği göstermek)
  • Sağlıklı ve olumlu yaşama becerilerine sahip, yüksek duygusal ve sosyal zekaya sahip dostlar edinmek ve o tür çevrelerde bulunmak. (Hayata olumsuz bakan, her işe ve kişiye şüpheyle ve olumsuz yaklaşan kişileri hayatınızdan çıkartmak; sosyal statü, para, ünvan ve makamlar uğruna kimliğini, kalbini ve zihnini kiralayan veya satan zayıf varlıklardan uzak durmak; samimiyet ve anlayış temelli bir yaşam sürmek)
  • Günde en az 20-40 dakika arası sadece kendinize ait ve sessizlikle süslenip şifalandırılan zaman aralıklarına sahip olmak. (Hafta içi ya da sonu fark etmeksizin tek kaldığımız, zihni susturma çalışmaları yaptığımız, belki sevdiğimi bir hobiyle ilgilendiğimiz yalnızlık molaları vermek)
  • Kurgu okumak. (Günde en az birkaç sayfa beynin bölümleriyle bağlantı sayısını artıracak türden kurguya sahip kitaplar okumak)
  • Alt-üst beden koordinasyonunu geliştirecek türden fiziksel çalışmalar yapmak. (Beynin çift lobunu geliştirecek uğraşlar edinmek; örneğin her iki elin de aynı anda kullanıldığı müzik aletleri çalmak)
  • Günlük rutinlerinizin dışına çıkarak beynin tembellikten çıkmasını sağlamak. (Dişlerinizi sürekli sağ elinizle fırçalıyorsanız birkaç gün de sol elle fırçalamak; hep aynı yerde otobüs ya da servis bekliyorsanız birkaç metre bile olsa farklı bir yerde ve açıda, görüntünün ve hatta zemin eğiminin farklı olduğu bir yerde beklemek; çantanızı hep sol omzumuzda ya da elinizle taşıyorsanız tersini yapmak vb.)
  • Dürüst yaşamak. (Her yalan söylediğimizde kendi bilinçaltımızla içine düşülen bilişsel çelişkinin insanı hasta ettiği bilimsel olarak kanıtlanmışken daha dürüst yaşama niyetine sımsıkı sarılmak)
  • Hayatınızı varsayımlar yerine gerçek cevaplarla ve muhataplarla şekillendirmek. (Varsayım, tahmin, dedikodu ya da ön yargılara kredi verip hayatımızı şekillendirmelerine - kirletmelerine - izin vermek yerine, her şeyi sadece ortaya çıktıklarında karşılamak, konuları kendi zihinlerimizde ve/ya alakasız kişilerle konuş ak yerine gerçek muhataplarıyla en doğru yer, zaman ve üslupla konuşmak)
  • Gece en geç 23.30’da, ışık olmayan ve iyi havalandırılmış bir ortamda uykuya dalmak.

Sevgi ve saygılarımla, Murat Kaplan

 


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın